Проблемна кожа – акне

Няма общ знаменател, под който да поставим всички източници на проблеми за кожата на лицето. Като за начало ще разгледаме къде в общия баланс от индивидуално заложените й характеристики и външни причини може да се крие зловредния причинител на тези проблеми. А какво да правим, когато проблемите са факт и вече упорстват под формата на акне?

Домашните рецепти

Преди да опитате която и да е от домашните рецепти, направете бърз преглед на начина си на живот – вредните навици, лошите храни, неправилното почистване на кожата и други фактори във ваш контрол могат да променят положението, без дори да се налага да действате със сериозни препарати.

Диети, сън и упражнения – прегледайте внимателно кой от тези елементи отсъства (упражнения и сън) и какво в начина ви на хранене може да предизвиква обриви и реакция на кожата. Един от медицинските начини за премахване на акне е с антибиотици, които елиминират причинители, усърдно обгрижвани от някои от храните които приемате. Реакция към яйца, шоколад, млечни продукти също причиняват упорити обриви.

Почистване на кожата с тоалетно мляко, съдържащо алкохол – ако кожата ви е чувствителна и доказано реагира отрицателно на алкохол-съдържащи почистващи продукти, не ги използвайте. В останалите случаи, съдържанието на алкохол в почистващите тоалетни млека обикновено е ниско и цели да дезинфекцира порите и ги почиства, като  умъртвява бактериите по повърхността на кожата. Уверете се че не прекалявате с почистването – ако иползвате алкохол-съдържащи продукти, кожата може да се раздразни и дори да започне да се бели. Търсете баланс.

Маски в домашни условия, витамини и природни продукти – както се вижда по-долу, използват се „меки” домашни продукти, с които състоянието на кожата да се подобри и без риск от увреждане.

Маски с овесени трици - Подходящи за мазна проблемна кожа. Овесените трици са нежен пилинг, ако ги използвате за почистване, а накиснати в мляко и като част от маска за лице, „обират” мазнините. След такава маска, измийте лицето си със студена вода.

Ябълки и мед – друг вид домашна маска, подходяща за податлива към акне кожа е маската с ябълки и мед – настърганите на ренде ябълки се смесват с меда и получената маска се поставя на лицето за 15-20 минути. При използването на меда и ябълките рядко има риск, те са витаминно балансирани и не съдържат концентрирани вещества, с които да нарушите киселинния и естествен химичен баланс на кожата на лицето. Мийте лицето с топла вода и спокойно правете тази маска от два до три пъти седмично, следейки индивидуалната реакция на вашата кожа към нея.

Билки – преди използването на билки е добре да се консултирате с лекар или добър козметик. В някои случаи отвари от магарешки трън и масло от чаено дърво пресушават пъпките и спомагат за бързото им зарастване. Освен това свойство, маслото от чаено дърво е и антисептично.

Витамини – някои от тестовете, правени от експерти показват, че приема на 5 000 интернационални удиници от витамин А дневно, намалява обривите и пъпките. Витамин Б6  омекотява кожата и постепенно намалява склонността й към обриви. Цинкът в умерени дози и приет преди съмнението за изриване на кожата, също предотвратява появата на акне. Не се лекувайте и не приемайте самостоятелно увеличени количества от витамини.  Витамин Б комплекс (Б1+Б2+Б6 – цена за 20 таблетки – 2.40лв.) в препоръчителните от лекар количества в курс от 10 дни е период на сравнително безопасен прием. Витамин А и цинк не приемайте без лекарско предписание. Вместо това, проверете дали почистващото ви мляко ги съдържа.

Личен опит: Малки правила на “добро поведение”, спазвани от една тийнейджърка с акне:
1)      Не пуша
2)      избягвам да ям шоколад и яйца
3)      избягвам да си стискам пъпките (не ходя и на козметик)
4)      Правя слънчеви бани от по половин час през зимата и малко повече през лятото
5)      Използвам  полска серия козметика “Eveline cozmetics”-pure control – при мен има ефект (пълната сериа е не повече от 15 лв общо)
6)      антибиотик-лосион за лицето “Dalacin T” (7.20 лв.)

Тежката артилерия в действие – медицина и козметика в борба срещу акнето

Почистване – популярен на пазара е сапунът против акне на Клиник Acne Solutions Cleansing Bar For Face & Body – цената на два е около 18 долара, или около 30 лева. (без промоционални намаления и закупени в България излизат около 45 лева). Той е сериозна инвестиция като средства и е първата стъпка в справянето с проблемната кожа, тъй като изисква използване на крем или тоалетно мляко като втора стъпка от грижата за кожата.
Българският еквивалент на този сапун е Акне Аут сапун на Биотрейд, цена 4.80 лв.

Когато говорим за препаратите против акне, не забравяйте, че действието им е субективно и индивидуално – мнения за и против тях можете да прочетете по форумите. За съжаление, единствения начин да разберете действа ли, остава личния опит.

Зинерит – (с лекарско предписание)  съдържа Erythromycin под форма на цинков комплекс разтворен в алкохол, към който е прибавена субстанция, омекотяваща кожата. Подтиска растежа на бактериите предизвикващи пъпки.  Използва се след почистване на кожата вечер и сутрин, преди дневния крем. Цена – 15.20лв.

Clean Teen на Regal – серия с почистващ лосион (3.96лв.), интензивен гел против пъпки (1.92лв.) и крем анти-акне за 2.52лв. Цените не звучат сериозно, но в препаратите на Регал няма вредни и рискови субстанции, изградени са на базата на цинк и спирт, класическите съставки против акне.  Обърнете внимание на цинка – един от белезите, че приема му не е достатъчен, според някои фармацевти, е наличието на черни точки.

Clean & Clear на Джонсън – измиващия гел е с цена 7.40лв., на същата цена е и лосионът за почистване. Споменаваме го като класическо средство за почистване, често използвано като първа стъпка в измиването на лицето от тийнейджъри с проблемна кожа.

Скинорен – цена 17.28лв. „Съдържа микронизирана ацелаинова киселина (според листовката), която потиска развитието на бактериите, участващи в появата на акне.” Прилага се на почистена с мек сапун кожа, веднъж или два пъти дневно , с тампон памук (Skinoren е лек крем). Очаква се подобрение до 4 седмици.

Роакутан – за вътрешен прием, само по лекарско предписание, сравнително скъп лекарствен препарат (30 таблетки – 86лв. 100 са 344 лв.) на базата на изотретиноин (isotretinoin), изключително рисковано ако се прилага без рецепта и наблюдение. За предотвратяване на ремисии, понякога се стига до 16 седмично лечение, което е 4 месечен прием. За упорито акне.

Clearsil – широка гама от продукти за проблемна кожа – пъпки, обриви и тежки случаи на акне. За последното най-добре вземете серията против акне, която се състои от мек разтвор за измиване на лицето, тоник и крем – общо три продукта. Не се продава в България, цената в он-лайн магазините (без доставка) е приблизително $20 или около 30 лева.

Акне Б5 – емулсия на базата на  бензоил пероксид, с леко пилинг действие, използвайте неалкален сапун, действа добре около устата и носа, използвайте смело дори при гнойни образувания, казват опиталите., но не и на рани и разранена кожа. Цена – около 15 лева за 55 мл.

Ретин А (генерично име на продукта: Третиноин) - не се закупува в България. Можете да го поръчате он-лайн. Рискът е, че обикновено ви го предлагат за целия курс на лечение (около 6 месеца) което съответно повишава цената. Посъветвайте се с лекар или козметик кой от всички (варират от 0.01 до 0.1 процентно съдържание на активното вещество) варианти е добър за вас. Произвежда се от няколко компании, ако имате съмнения към някои азиатски производители, уверете се, че купувате от предпочитана от вас фармацевтична фирма. Цена – около 50 долара, или 80 лева

Неутрогена - за съжаление, в България се внасят само част от продуктите на фирмата и досега не сме попадали на пълния им анти-акне сет (3 продукта) в търговската мрежа тук. Можете да закупите он-лайн, цената за комплекта е около 24 долара или около 35-40 лева. Широко използван и с добър рейтинг на доверие, гласуван от западноевропейските и американските потребители. Комплектът съдържа Skin Polishing Acne Cleanser, лосионът Acne Control Lotion (с Benzoyl Peroxide) и Oil-Free SPF 15 Lotion (последният можете да закупите в немската верига ДМ)

Авен – посветена на борбата с акнето е Diacnéal програмата с два препарата Diacnéal Soap-free gel cleanser (продукт за измиване, без сапун, около 20 долара) и Diacnéal Skincare lotion (около 40 долара). Общо цената на комплекта може да е и 50-80 лева в зависимост от постоянно текущите промоции на Авен.

Алтернативни средства

Лептен – на цена от 24.90лв. получавате крем и лосион за почистване. Продуктът е алтернативен вариант на познатите и е от серията чудодейни, но не напълно доказани медицински продукти, сравнително безвреден, според голяма част от използвалите го – без положителен ефект, въпреки, че част от тях признават, че именно той е помогнал за проблема с акнето. Имайте наум, че понякога и алтернативите действат – но след като сте опитали класическите средства.

Хималая - алтернативна медицина, на базата на билки и еко-продукти. От серията има добри отзиви за крема за лице Кларина ( не повече от 3.00лв ) – прилаган локално, след измиване и Пурим – таблетки с екстракт от билки срещу гъбички и бактерии при кожни проблеми. Подкрепя работата на черния дроб и спомага за изхвърлянето на токсичните продукти (2.40лв. за 30 таблетки – достатъчни за 10-тина дни, но курсът на лечение е добре да продължи поне месец)

На ваш риск – маска с антибиотик (форум бг-мама)
“Най-ефикасното средство срещу анке, което съм пробвала и препоръчвам на всички: салицилов спирт 1%, в който се разтварят 10 капсули от хлорнитромицин. След измиване на лицето с гел, с  получения разтвор мажете само пъпчиците, а не цялото лице, защото кожата ви ще се изсуши прекалено. Салицилов спирт има 1% и 2%, но аз препоръчвам този с 1%. Хлорнитомицинът е антибиотик с широк спекър на действие, който се прилага за най-различни инфекции. Цената му е около 4 лв., но напоследък трудно го намирам. Произвежда се от Актавис.

Лекарства и продукти против акне приемани вътрешно

Дермабион - (5.28лв за 1 кутия с 60 таблетки) – таблетки, хранителна добавка, не е по лекарско предписание, следователно и риска, но и ефекта са по-слаби за упорити случаи на акне.

Лечението на акне с антибиотици и други лекарствени средства се предписва след преглед и под наблюдение на лекуващ лекар. Ако смятате, че положението ви е сериозно и имате нужда от такъв вид лечение, винаги можете да посетите дерматолог, който ще прегледа обстойно диетата ви и рисковите фактори при лечението с един или друг антибиотик. Не предприемайте самолечение.

Хирургически процедури при акне

Дермабразио / дермапланиране – дермабразиото е сериозна хирургическа операция, при която посредством хирургически пилинг манипулаци се отстраняват неравностите по повърхността на кожата. При напреднала форма на акне, могат да ви откажат процедурата, поради големия риск от инфекция. Най-ефикасно е след белези от инциденти, хирургична намеса или за изглаждане на малки бръчки по лицето и отстраняване на канцерогенни израстъци (кератози). Дермапланирането е по-подходящо за премахване на дълбоки белези от акне. Пълна информация по процедурите открихме тук.

Разновидност на дермабразиото е микродермабразиото – при него се коригира грубата повърхност на кожата, някои видове белези, неравномерната пигментация и старческите петна, както и се редуцира броя на отворените и затворените комедони, стриите и най-фините бръчки. Микродермабразиото отстранява най-горните слоеве на епидермиса и стимулира образуването на нов повърхностен слой и най-често се състои в една процедура седмично в рамките на терапевтичен курс (4 до 8 процедури, цена – около 60 лева всяка. Извършва се от лекар – проверявайте това, когато се записвате за процедурата.). Както при дермабразиото, въздействието върху кожата е механично.

Химичен пилинг – Дермабразиото и дермапланирането използват хирургически инструменти за премахване на засегнатите слоеве на кожата, докато химичния пилинг използва разяждащ разтвор. Понякога пластичните хирурзи комбинират и трите процедури. Химичния пилинг не се препоръчва за хора с леко по-тъмна кожа, тъй като може да се появи разлика в цвета на кожата, която да е в контраст.

Лазерен пилинг – извършва се от аблативен лазер – CO2 или Er-Yag лазери, които изгарят най-външния слой на кожата (в клиниките обичат да използват определението “изпаряват” за лазерите, за да избегнат лошите асоциации с изгарянето). Факс е, че с лазер могат да бъдат премахнати бръчки, разширени пори, някои белези, доброкачествени туморни образувания, „кокоши тръни”, видими капиляри и татуировки. И в двата случая се използват упойки. След пилинга кожата е като рана, която се третира със специални кремове (не е болезнена). Добре е да вземете отпуск от няколко дни и трябва да знаете, че кожата остава зачервена от 1 до 3 месеца. Лазерен пилинг се провежда само през есента или зимата, тъй като е абсолютно забранено излагането на слънце след процедурата.
Цена: около 1200 лева.

Сериозните хирургически намеси изискват поддръжка след процедурата, най-често трябва да избягвате пряката слънчева светлина и студа.

(1 raters, 5 scores, average: 5.00 out of 5)